La sicurezza alimentare in vista di Expo: il ruolo della ricerca di Unimi
Il ruolo della ricerca di Unimi per affrontare la sfida della sicurezza alimentare in vista di Expo 2015 è il tema di un workshop internazionale che si terrà giovedì 27 marzo (14.30-19.00) presso la sala di rappresentanza dell’Università degli Studi di Milano (via Festa del Perdono 7). Il convegno, organizzato nell’ambito dell’incontro annuale dell’European University Centre at Peking University, intende illustrare l’impegno di Unimi al servizio della promozione della conoscenza e nella ricerca di soluzioni innovative per le sfide più urgenti ed ha l’obiettivo di promuovere progetti di ricerca e collaborazioni, anche in vista di Expo 2015. Il workshop è promosso da Unimi in collaborazione con l’European University Centre at Peking University, di cui Unimi è uno dei membri fondatori. Il Centro è stato istituito nel 2009 con l’obiettivo di promuovere progetti di cooperazione di ricerca che coinvolgono partner di Università europee e istituzioni cinesi. Ingresso libero con preghiera di iscrizione a: http://users2.unimi.it/iscrizione-online/?page_id=249
Programma:
h. 14.30 Opening addresses
Prof. Gianluca Vago, Rector of the University of Milan
Prof. Chiara Tonelli, Vice-Rector for Research
Prof. Gianluca Vago, Rector of the University of Milan
Prof. Chiara Tonelli, Vice-Rector for Research
h. 15.00 Prof. Li Yansong, Vice-President, Peking University: “Academic links between Peking University and European University”
h. 15.15 Prof. Gian Attilio Sacchi, Department of Agricultural and Environmental Sciences – Production, Landscape, Agroenergy: “Food Security and Sustainable Intensive Agriculture”
h. 15.40 Prof. Claudio Gandolfi, Department of Agricultural and Environmental Sciences – Production, Landscape, Agroenergy: “Sustainable water resources management and crop production”
h. 16.05 Prof. Marcello Duranti, Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences: “Food safety & security: the impact of processing”
h.16.30 coffee break
h. 16.50 Dr. Valentina Fabiano, “L. Sacco” Department of Biomedical and Clinical Sciences: “Good food and healthy living”
h. 17.15 Prof. Giuliana Garzone, Department of Studies in Language Mediation and Intercultural Communication: “A multi-lingual dictionary of Food and Nutrition: the role of Language in science dissemination and policy implementation” (in collaboration with the Confucius Institute of the University of Milan)
h. 17.40 Vittoria Mastromauro, UNIMI Research Services Division: ”Research funding opportunities for joint EU/China projects”
Prof Li Qiang, Peking University: “Research Funding Opportunities in China: a focus on Peking University”
h. 15.15 Prof. Gian Attilio Sacchi, Department of Agricultural and Environmental Sciences – Production, Landscape, Agroenergy: “Food Security and Sustainable Intensive Agriculture”
h. 15.40 Prof. Claudio Gandolfi, Department of Agricultural and Environmental Sciences – Production, Landscape, Agroenergy: “Sustainable water resources management and crop production”
h. 16.05 Prof. Marcello Duranti, Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences: “Food safety & security: the impact of processing”
h.16.30 coffee break
h. 16.50 Dr. Valentina Fabiano, “L. Sacco” Department of Biomedical and Clinical Sciences: “Good food and healthy living”
h. 17.15 Prof. Giuliana Garzone, Department of Studies in Language Mediation and Intercultural Communication: “A multi-lingual dictionary of Food and Nutrition: the role of Language in science dissemination and policy implementation” (in collaboration with the Confucius Institute of the University of Milan)
h. 17.40 Vittoria Mastromauro, UNIMI Research Services Division: ”Research funding opportunities for joint EU/China projects”
Prof Li Qiang, Peking University: “Research Funding Opportunities in China: a focus on Peking University”
h. 18.05 Round table discussion with participating speakers, partner university representatives and corporate & institutional stakeholders